KOLJENA VAM PUCKETAJU I ŠKRIPE – PRVI ZNAK TEŠKE BOLESTI U ORGANIZMU: Dr Tanja otkrila o čemu se radi!

0

Dosta starijih ljudi čuje pucketanje ili škljocanje u zglobovima koljena a prema riječima doktorice Tanje Pekez Pavliško oni imaju veću vjerovatnost da će se kod njih razviti bolest osteoartritis. Naime ovi zvukovi koji se čuju prilikom pomjeranja zglobova su u stvari simptomi ove bolesti koja se javlja kod osoba koje su ušle u stariju životnu dob.

Osteoartritis je najčešći oblik artritsa i predstavlja degenerativno oboljenje zglobova a do njega dolazi kada se izliže hrsjkavica oko kostiju i tada kost dolazi u dodir sa drugom kosti što uzrokuje bol. Pored škripanja i pucketanja ovu bolest prati još nekoliko simptoma kao što su toplina oko zgloba, njegovo oticanje, deforamcija zgloba, stvaranje kvržica i izgubljena fleksibilnost zglobova.

Ovu bolest je najlakše otkriti pomoću snimka rendgenom a ona najčešće pogađa zglobove koljena, kukova, ruku i kičme. Iako je kod većine osoba koje su starije od 60 godina ova bolest prisutna što se potvrdilo u jednom istraživanju rendgenskim snimcima ali samo trećina njih je imala neke simptome. Studija je provedena nad 3500 hiljade starijih osoba i pokazalo se da njih 11 posto kojima su koljena škripala je oboljelo od osteoartriitsa u roku od godinu dana.

Dokotrica Tanja je rekla da je ovo istraživanje potvrdilo i ono što ljekari već dugi niz godina govore svojim pacijentima a to je da je svaki kilogram viška u tijelesnoj težini veliki pritisak za koljena. Da bi se ova bolest izbjegla preporučuje se fitzička aktivnost poput šetnje ili plivanja pa i vožnje bicikla. Također potrebno je izbjegavati nošenje teških predmeta i naporan fizički posao koji opterećuje koljena i troši hrskavicu.

Preporučujemo