KO JE BILA MEDLIN OLBRAJT: Malo ko joj je znao PRAVO ime, dva puta ŽIVELA u Beogradu, a evo kako je govorila o Srbima!

0

Sinoć je cijelu planetu obišla vijest o smrti Medlin Olbrajt poznate američke politčarke i diplomate. Ostaće upamćena koa prva žena na funkciji američkog državnog sekretara a u Srbiji je ne pamte po dobrome. Malo ko zna da je njeno pravo ime Mari Jana Korbelova i rođena je u Pragu.

Njeni roditelji koji su bili jevreji su promijenili vjeru da bi izbjegli progon pa je ona vaspitana kao rimokatolik. Medlin je promijenila ime kada je otišla na školovanje u Švajcarsku a njen otac je također bio diplomata i jedno vrijeme su živjeli u Beogradu gdje je bio na funkciji češkog atašea za saradnju sa medijima.

To je bilo prije okupacije Čehoslovačke od strane nacista u Drugom svjetskom ratu. 1939.godine njena pordica bježi u London a skoro svi njihovi rođaci koji su ostali u Čehoslovačkoj su nastradali u holokaustu. U zemlju se vraćaju poslije rata ali je ponovo napuštaju nakon što su komunisti došli na vlast i tada sele u Ameriku. Medlin se nakon što je diplomirala udala za Džozefa Olbrajta koji je radio kao novinar u Čikagu.

Njih dvoje su dobili tri kćerke od kojih su dvije blizankinje a u trudnoći sa njima je imala problema i da bi skrenula misli ona je upisala kurs ruskog jezika i tečno ga naučila za samo mjesec i po. Dok je podizala djecu uspjela je i da doktorira na Univerzitetu Kolumbija a 1982. godine njen muž je napušta zbog druge žene. Da ima jevrejsko porijeklo saznala je tek u svojoj 59-oj godini života. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo