Novo

Kad ustanete sa šolje, osjetite jak miris urina? Nije upala mokraćnih kanala, već nešto mnogo opasnije: Evo od čega bolujete!

Svako odmah pomisli da je riječ o upali mjehura, međutim nije uvijek tako.

Mokraća ili urin je svejtlo žuta tekućina preko koje organizam izlučuje sve štetne tvari uz istovremeno rješavanje viška tekućine. Evo nekoliko razloga zbog kojeg vam se može čuti urin.

1. Ako ste dehidrirani
Ovo je vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin će vam biti blijedo žute boje i mirisat će kao i obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i smrdljiv i to zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razrijeđena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga
Jeste li nekada primijetili da vam je urin nakon što jedete šparoge posebno smrdljiv? Ili vam je tek sada jasno zašto. Dakle, šparoge, bijeli luk, sjeme piskavice, prokulice, prehrana bogata proteinima i curry, nakon ovih namirnica slobodno možete očekivati drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe
Kafa jeste najpoznatije piće u svijetu, međutim, kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobivenu kada se zrn prži, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u mnogo većoj količini. I to je razlog zašto će vam urin smrdjeti.

4. Ako imate neku upalu
Miris amonijaka koji je slatkast, prpraćen čestom potrebom za pražnjenjem i ako je pri tom urin taman, daje jasan znak da trebate pod hitno posjetiti ljekara jer imate upalu mokraćnog kanala.

5. Ako ste počeli piti određene lijekove
Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija nekakvih gljivica, mogu uzrokovati da vaš urin nešto više smrdi nego inače.

Oglasi – Advertisement