Novo Savjeti Zdravlje

Kad napuni 40 godina, svaka žena mora da pije ovaj vitamin: Poboljšava metabolizam, jača imunitet!

Godine 1926. doktori su trudnicama prepisivali ovaj jako specifičan lijek. Naše tijelo vitamin B9 unosi kroz hranu, ali ga nikako ne može proizvesti samo.

Vitamin B9 ili folna kiselina, podržava sintezu aminokiselina koje su vezane za zdravlje, te tako 7ubrzava metabolizam u tkivima.

Doktori preporučuju uzimanje ovog vitamina iz slijedećih razloga:

– Hronična anemija kod dece i odraslih;
– Plućna tuberkoloza;
– Priprema za začeće i trudnoća u prvom tomesečju;
– Dojenje;
– Avitaminoza;
– Ako ste na strogim dijetama.

Pored žena, ovaj vitamin je jako bitan i za muškarce, jer on ubrzava proizvodnju sjemena zbog povećanja sinteze proteina i nukleinskih kiselina u testisima. Ovaj vitamin kod muškaraca isto tako spriječava neplodnost, oboljenja skrotuma i prostate.

Najnovije studije došle su do zaključka da vitamin B9 potiče rad srca i protok kisika te hranljivih materija čime se poboljšava kvalitet krvi. Vlakna postaju mnogo elastičnija te tako mogu da podnesu promjene krvnog pritiska u periodu anksioznosti, stresa, horomnskog disbalansa itd.

Zbog čega ženama treba vitamin B9?

Ako u ženskom tijelu nedostaje vitamina B9, onda se i ženin metabolizam usporava, a s time opada i proizvodnja korisnih hormona, što onda utiče i na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, osim toga, utiče i na rad tiroidne i paratiroidne žlijezde, i krši gustoću koštanog tkiva u organizmu. Kada žena pređe 40 godina nizak nivo ovog vitamina može se ogledati u razvoju osteoporoze, mnogobrojnih preloma i raznih drugih komplikacija koje su karakteristične za menopauzu.

Ako i vama nedostaje ovog vitamina, možete ga nadoknaditi kroz pravilniju ishranu, a doktori preporučuju da jedete što više:

– Peršuna, zelene salate, mladog luka;
– Šparoge;
– Brokoli;
– Grah;
– Citrus;
– Jagode i ribizle, maline i kupine;
– Voće (jabuke, kruške i td.);
– Orahe;
– Goveđu i svinjsku jetru;
– Jaja prepelice i kokošija jaja.

Oglasi – Advertisement