Novo

IZ NJEMAČKE STIGLE NAJGORE MOGUĆE VIJESTI: Ovo uopšte nije dobro, ljudi su u suzama – Evo šta se desilo

Njemačka privreda naglo je opala jer je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju ove godine opao kao što nikada nije u poslijeratnom razdoblju.

Ali, sada se opet počinje postepeno povećavati, objavio je institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu zbog statističkih podataka objavljenih prošle sedmice.

Gledajući trenutne preliminarne podatke njemačkog Vijeća za statistiku, BDP najvećeg europskog ekonomskog giganta u drugom je kvartalnom razdoblju ove godine pao za 10,1 posto, a kad je riječ o godišnjoj razini, pao je za 11,7 posto, pokazuju desezonirani podaci.

“Ekonomija je doživjela neviđen oštar pad. Tokom pandemije koronavirusa dostigla je samo dno i sada se polako vraća na staro, ali još uvijek nije na svojoj prethodnoj razini”, naveo je Timo Volmersheuser, voditelj prognoze na minhenskom IFO Institutu za ekonomiju.

Kaže da će za vrijeme čitave ove 2020. godine njemački bruto domaći proizvodi (BDP) pasti za oko pet posto.

“Zbog postupnog ukidanja mjera ograničenja, u mjesecu maju je došlo do rapidnog povećanja prometa na malo jer su potrošači izvršili ogroman broj kupovina koje su morali prethodno odgoditi. Prodaja i proizvodnja postupno su se povećavali u drugim sektorima naše privrede”, kaže Volmersheuser.

Uz to, naglašava da se indeks poslovne klime koji je izračunao IFO u posljednje vrijeme dosta poboljšao u mnogim tvrtkama.

“Prema aktuelnim podacima kojima raspolažemo, trebali bismo vidjeti siguran oporavak u drugoj polovici ove tekuće godine.” rekao je on.

Međutim, Volmersheuser ponavlja da se ta prognoza temelji na pretpostavci daljnjeg ublažavanja ograničenja bez da dovodi do bilo kakvih promjena u suprotnom smjeru.

Ostatak teksta možete da pročitate na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement