Novo

Iskustva vlasnika: Kako su psi u Zagrebu predosjetili zemljotres i upozoravali vlasnike

Svi Zagrepčani koji imaju kućne ljubimce su u Facebook grupi „Zakaj volim pese“ opisali kako su im se ljubimci ponašali prije snažnog zemljotresa, koji je ovaj grad pogodio u nedjelju ujutro, prošle sedmice.

Neki psi su svoje vlasnike budili nekoliko minuta prije zemljotresa, lajanjem, cviljenjem, uskakanjem u krevet, grebanjem…

Jedna starija kujica je danima prije zemljotersa bila neobično nemirna, nije htjela da jede kao inače, a večer prije svako malo je tražila od vlasnika da je puste van. Tada bi samo stala na dvorištu i samo posmatrala.

Ovo su iskustva vlasnika o promjenama u ponašanju kod njihovih ljubimaca prije zemljotresa:

„I sad kažite da pas nije najbolji prijatelj na svijetu. Probudio nas je u 6.20 lupajući šapicama po nama i urlajući. Ljubav naša najveća“.

„Moja ga je najavila, čak u 6.15 je počela cviljeti i grebati po vratima, a i onaj drugi je najavila, panično je stala pred balkonska vrata i htjela u dvorište. Taman sam uhvatila za kvaku da ju pustim kad je počelo trest… sad spava… nadam se da to znači da i mi možemo biti mirni“.

„Moj je još dan prije zemljotresa bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga“.

„Moja je trčala po sobi i lajala kao luda nekoliko minuta prije potresa. Probudila me pa sam lakše mogla izletjeti iz kreveta“.

„Moja pesica nikad ne traži piškiti u pola pet ujutro, naravno pustila sam ju na dvorište misleći da ima probavne smetnje, odnosno probleme sa stomakom. Kad smo se vratile stalno mi je lizala ruke i bila je čudno nemirna. Ni na kraj pameti mi nije bio zemljotres“.

Oglasi – Advertisement