Novo

Inžinjeri i profesori iz BiH žele praviti dijelove za respiratore i zaštitne maske

Mlada ekipa profesora i inžinjera okupljena oko CGP Design Team-a sa Mašinskog Fakulteta iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva stavlja se na raspolaganje za potencijalnu izradu zamjenskih plastičnih dijelova na 3D printerima za potrebe medicinskih uređaja.

Zbog najavljenih tužbi originalnog proizvođača ovih ventila, inžinjeri širom svijeta su odlučili redizajnirati taj ventil, a jedan od redizajniranih ventila koji najviše obećava prikazan je na slici ispod.

Za printanje ovog ventila preporučuje se tehnologija SLS printanja sa materijalom PA12. Ako je nekome poznato da neko u BiH posjeduje navedeni 3D printer – bilo bi dobro da se javi, kažu iz ovog tima. Nažalost, inžinjeri sa Mašinskog fakulteta, ne posjeduju ovaj uređaj a uređaj košta oko 500.000 KM, međutim posjeduju SLA i FDM tehnologije koje nisu preporučljive zbog poroznosti proizvednih ventila i problematike oko njihove dezinfekcije, ali se mogu koristiti ukoliko ništa drugo ne bude dostupno. Pozivaju se i svi ostali da pomognu u razvoju ventila, najvažnije karakteristike su da bude proizveden od materijala koji se može dezinficirati i da bude proizveden sa što većom preciznošću i tačnošću, unutar ventila se nalazi cijevčica sa 0,8 milimetarskog promjera. CGP design tim je već izradio nekoliko prototipa na FDM 3D printerima od PLA i CPE+ materijala, što se vidi na slici ispod teksta.

“Osim ventila 3D printeri se mogu koristiti i za proizvodnju plastičnih dijelova za maske i zaštite za lice i mnogo drugih dijelova, ako je to potrebno. Ono što nam je sada potrebno su informacije iz bolnica šta im treba a da se teško nabavlja u ovoj trenutnoj situaciji.”

Nastavak teksta možete pogledati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement