Savjeti Zdravlje

Informacija koja će vam biti od koristi: Evo kako se možete oporaviti nakon moždanog udara!

Moždani udar je akutno neurološko zbivanje koje nastaje zbog poremećaja moždane cirkulacije i posljedične premale opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima, rezultat čega je oštećenje dijela mozga i funkcija kojima upravlja taj dio mozga.

Oporavak od moždanog udara je jako dugotrajan i težak, ali ubrzanje oporavka moguće je uz razne vježbe ali i uz pomoć ljekovitih prirodnih tvari.

Moždano krvarenje predstavlja lošiju varijantu moždanog udara i iako su moždana krvarenja mnogo rjeđa, njihova prognoza je znatno lošija, smrtnost bolesnika je veća, a taostali invaliditet je puno teži od dijagnoze moždanog udara.

Razlikujemo hemoragisjki moždani udar koji nastaje stvaranjem ugruška ili puknućem krvne žile i ishemijski moždani udar koji je uzrokovan začepljenjem arterija u glavi ili na vratu, prenosi Dnevnik.hr.

Ako se krv izlije u okolno moždano tkivo, govorimo o intracerebralnom krvarenju, a krvarenje može prodrijeti i u moždane komore te tada govorimo o ventrikularnom krvarenju.

Istraživanja su pokazala da je jako dobro da se svakodnevno unosi alkohol, odnosno 0,3 l vina za muškarce i 0,15 l vina za žene.

Vrlo je važna umjerena tjelesna aktivnost koja će pomoći boljoj cirkulaciji, održavati tonus krvnih žila i osigurati bolju fluidnost krvi. Pri tome će tkiva biti bolje opskrbljena kisikom i stanica će nesmetano moći održavati svoj aerobni metabolizam.

Najveća opasnost kod moždanog udara je postojanje anaerobnih lezija, područja u kojima je koncentracija kisika smanjena i gdje nastaju uvjeti za takozvani anaerobni metabolizam prilikom kojeg dolazi do zakiseljavanja tkiva i pokretanje procesa degenerativnih promjena. Stoga je i pravilno disanje jedan od ključnih elemenata u suzbijanju nastanka moždanog inzulta.

Oglasi – Advertisement