Savjeti

Imate li ove sitne bubuljice po ruci? Evo koja bolest vam bukti u organizmu

Male i sitne bubuljice koje se pojavljuju u velikom broju na vašoj koži se nazivaju kerotosis pilaris i to je medicinsko stanje koje opisuje njiho nastanak.

Na svu sreću on se ne smatra opasim za zdravlje ali je veoma loše na izgled. Ovaj problem nastaje kada imate višak keratina u vašoj koži, keratin se sakuplja u folikulama vaših dlaka i tako nastaju čepovi zbog kojih vaša koža postaje hrapava kao šmirgla. Ovaj problem može biti povezan i sa intolerancijom na gluten.

Od celikalije koja je glutenska intolerancija pta mnogo više žene nego muškarci, stvar je u tome što je to autoimuna bolest koja se jedino može držati pod kontrolom ako se vodite strogim i redovnim režimom ishrane , morate da jete tačno određenu hranu a proed toga morate da imate čeličnu volju. Žitarice sadrže najviše glutena kao na primjer zob, raž, ječam, pšenica ili slično. Gluten se također nalazi u tjestenini, nekim umacima i drugim začinima i dodacima hrani. Istraživanja koja su provedena su saznala da devet od deset odoba boluju od celijakije, a da uopšte nisu svjesni toga.

Ali u ovom vremenu postoji hrana koja je bez glutena, kao na primjer heljda, smeđa riža, kukuruz i drugi. Ako vas zanima kako gluten izgleda, to je jedna elastična i ljepljiva bjelančevinasta tvar koja se najčešće pronalazi u pšenici, tjestenini i riži, i koja je nerijetko kontaminirana. Gluten daje ljepljivost i elastiticitet tijestima.

Ukoliko niste znali da ste intolerantni na gluten simpromi koji ukazuju to su sljedeći: učestali proljev, gubitak na kilaži, bolovi u stomaku, stalni umor, anemija, nedostatak energije tokom cijelog dana.

Oglasi – Advertisement