Novo

HOLANDIJA REKLA “NE” MASKAMA, svi ih smatraju ludacima: “MASKA NE POMAŽE, LJUDI I DALJE UMIRU – ZAŠTO SE MUČITI”

Ova se odluka protivi ostalimb evropskim zemljama koje su nametnule obavezu nošenja maski u zatvorenom, a u nekim slučajevima i na otvorenom.

Vlada Holandije priopćila je kako neće tražiti od svojih građana da nose maske kako bi usporili širenje koronavirusa jer tvrde da njihova učinkovitost nije potpuno dokazana i da one u ovim vrelim ljetnim danima samo dodatno otežavaju disanje. Umjesto toga, vlada će tražiti od građana da bolje poštuju mjere socijalne udaljenosti jer je broj zaraženih u ovoj državi u porastu zadnjih dan, kazala je ministrica zdravlja Tamara van Ark.

“Budući da učinkovitost maski nije dokazana iz medicinske perspektive, kabinet je riješio da neće više biti obaveza nošenja nemedicinskih maski za građanje naše države”, kazala je van Ark, nakon analize izvještaja Instituta za javno zdravstvo. Ova je odluka u potpunoj suprotnosti s ostalim evropskim zemljama koje su još ranije uvele obavezu nošenja maski u zatvorenom, pa čak i na otvorenom. Šef Nacionalnog instituta za zdravlje kazao je da neke studije ukazuju na to da maske pomažu usporavanje širenja virusa, ali da ta institucija nije uvjerena da će pomoći tokom aktuelne epidemije koja hara državom. Također je kazao da će nepravilno nošenje maski uz nepoštivanje mjera društvene distance samo dodatno povećati rizik od prenošenja koronavirusa.

 

Stoga je, pored manjka dokaza o njihovoj učinkovitosti, besmisleno nositi maske na pogrešan način. Vjeruju da ovaj potez stvara lažnu sliku sigurnosti koja nije zagarantovana, stoga ne preporučuju nošenje maski, već obaveznu društvenu distancu, što se do sada pokazalo kao definitivno najbolji način borbe protiv ove opake bolesti.

Oglasi – Advertisement