Novo

Harry i Meghan gube kraljevske titule i više ne predstavljaju kraljicu!

Kako je objavila Buckinghamska palača princ Harry i njegova žena Meghan viče neće dobijati javni novac za kraljevske dužnosti, neće koristit svoje titule Kraljevskog Visočanstva te više neće formalno predstavljati britansku kraljicu.

“Harry, Meghan i Archie (njihov novorođeni sin) uvijek će biti jako voljeni članovi moje obitelji”, saopštila je u jednoj izjavi kraljice Elizabete.
“Shvaćam izazove koje su doživjeli zbog velike pozornosti javnosti u zadnje dvije godine i podržavam njihovu želju da žive neovisnije.”
Kraljica je također dodala da je “posebno ponosna” pošto je Meghan postala dijelom obitelji.


“Moja cijela obitelj nada se da će im današnji dogovor omogućiti da započnu graditi sretan i miran novi život.”
Prije nekoliko sedmica princ Harry je sa svojom suprugom izjavio kako se želi odreći svoje kraljevske obitelji i smanjiti svoje kraljevske dužnosti i provoditi vrijeme u Sjevernoj Americi sa svojom suprugom, i živjeti u Sjevernoj Americi.

Kraljica zajedno sa svojom porodicom je zadnjih par dana dogovarala sa državnim dužnosnicima kako će se sve to provesti u praksi.
Kako je objavila palača Harry i Meghan više neće dobijati javni novac i kako sve pare koje su potrošili na renoviranje kuće u Windsoru moraju vratiti, riječ je o oko dva miliona i četristo funti.


Glavne promjene će se desiti na proljeće ove godine, saopštila je palača koja nije htjela komentarisati sigurnosne aranžmane dogovorene za Harryja i Meghan.
Meghan Markle je bivša ameriička glumica i vojvotkinja od Sussexa, i također supruga od princa Garryja vojvode od Sussexa.
Rođena je 4. augusta 1981. godine, otac joj je Thomas Markle i majka Dorije Ragland.
Za supruga se udala 19.maja 2018. godine u dvorcu Windsor.

Oglasi – Advertisement