Novo

Gledajte šta se dešava kada stavite isječenu glavicu luka ispod pazuh!

Luk je poznato povrće koje ima mnoga ljekovita svojstva, a pored toga ima antigljivično, antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

Luk se može koristiti i na druge razne načine, pored toga što ga možete konzumirati u hrani. Luk će vam pomoći ukoliko imate glavobolje ili problem sa začepljenjem nosa. Isjeckajte luk u posudu, nagnite se iznad posude i udišite miris luka. Ponovite ovaj postupak te ćete nakon toga moći vidjeti rezultate.

Iskoristite luk na još jedan neobičan način. Očistite glavicu luka i prepolovite je. Pola glavice stavite pod jedan a drugui polovicu pod drugi pazuh i ostavite da stoji 15 minuta. Ovaj trik će vam pomoći kod mučnina.

U toku istraživanja kancera, grupa naučnika su ljudske stanice kancera izložili ekstraktima pet vrsta luka i na taj način otkrili da ekstrakt crvenog luka ubija čak 4 pta više stanica u odnosu na ostale stanice.

Crveni luk je odličan diuretik. On vrlo efikasno odstranjuje tekućinu iz organizma pa se preporučuje oboljelima od reumatizma, artritisa, gihta, kod otežanog mokrenja i smanjenja funkcije bubrega. Također je odličan lijek kod cistitisa (upale mokraćnog mjehura) i upale prostate. On regulira probavu, pospješuje izlučivanje probavnih sokova i poboljšava apetit. Osobama koje pate od opstipacije (zatvora) crveni luk pomaže regulirati rad crijeva i redovitost stolice.

Crveni luk se preporučuje osobama oboljelima od bronhitisa, upale grla te za izbacivanje glista iz crijeva.
Danas je klinički potvrđeno da crveni luk jača slabo srce i oslabjelom organizmu vraća snagu. Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše.

Međutim, uprkos njegovoj nesumnjivoj ljekovitosti, crveni luk još nije službeno priznat kao ljekovita biljka!

Oglasi – Advertisement