Novo

Ginekolog konačno dao odgovor i neće vam se svidjeti: Evo da li se žene smiju tuširati za vrijeme menstruacije!

Vjerujemo da se skoro svaka žena bar jednom zapitala smije li se okupati u moru, jezeru ili rijeci za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Žene uglavnom nemaju sreću jer ih mjesečnica često zatekne baš za vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na moru.

U to vrijeme mnoge od njih propuštaju kupanje, mada to nije opasno koliko neke žene misle. Ako se slijede data pravila, kupanje ipak nije nikakav problem, piše portal She.hr. Dr. Maja Gudelj, specijalistica ginekologije u zagrebačkoj Poliklinici Ginecej.

Ona je rekla kako je vrijeme menstruacije imunološki i psihosomatski osjetljivo razdoblje.

“Menstruacijsko krvarenje je prouzrokovano naglim padom estrogena i progesterona te je na izvjestan način stres za organizam. Osim toga, poznato je da je menstruacija često ‘okidač’ u kojem započnu neke teže bolesti a to se odnosi čak i na psihičke bolesti. Konkretno je važno imati u vidu i činjenicu da je menstruacijska krv izuzetno hranjivi medij za bakterije te postoji veća sklonost infekciji u trenutku menstruacije”, navela je doktorica Gudelj za She.hr.

Pored toga je dodala kako ne postoji razlika između kupanja u kadi u odnosu na kupanje u moru u temperaturi vode, samo da je mokar kupaći kostim dodatni rizik za prehladu uz ionako loš imunitet u tom trenutku.

Zbog toga je vrlo važno da se pridržavate određenih pravila. Potrebno je da koristite tampon i kupaći kojeg ćete što prije zamijeniti nakon izlaska iz vode te se umotati u topao peškir ili zagrijati na suncu.

Odgovor na pitanje da li se žena može kupati tokom menstruacije je da ne postoji opasnost od kupanja za vrijeme menstrualnog ciklusa, ovo naglašava doktorica.

Oglasi – Advertisement