EVO ŠTA SE RADI SA ČUVARKUĆOM POSLE VASKRSA! Stručnjaci kažu da je bolje da je bacite u WC ŠOLJU, nego da NAPRAVITE OVU GREŠKU!

0

Uskrs i Vaskrs su dva hrišćanska praznika koji su veoma slični i oba sadrže tradiciju farbanja kokošijih jaja u razne boje i ukrase. Mnogo je tradicija vezano za ove praznike, ali ta jaja koja se često i tucaju da se vidi koje je jače su neko glavni simbol ovih značajnih i srodnih praznika.

Mnogi se na razne načine pripreme za ove blagdane i na razne načine ih otprate. Često se kaže da jaje poslije Uskrsa npr treba baciti u rijeku za sreću. Kad je Vaskrs u pitanju, neki stručnjaci su se oglasili oko bacanja jaja i kažu da imaju određena pravila. Hadži Dragan Popović koji radi kao vjeroučitelj kao i etnološkinja Jasna Jović su posebno osvrt napravili na crveno vaskršnje jaje i kažu da je ono vijekovima već amajlija za ovaj praznik. Štaviše, otkrili su da farbanje jaja potiče iz prve drevne civilizacije po imenu Mezopotamija i do danas se održalo.

Vjeruje se da je koka odlučila da jaje pokloni kao dio sebe čovječanstvu i da je na čovjeku da nešto uradi sa tim darom od stvoritelja. Za kokoške se nekad kaže da su to jedine ptice koje daju znak kad su snijele jaje i to je neki uzvišeni znak.

To je sve jedna velika crvena čuvarkuća koja sa sobom nosi razna značenja i lomi se. Često ima veze u kakvom je stanju jaje, npr. ako se usmrdilo – treba ga baciti i time odagnati loše duhove i kletve sa svog doma i porodice. Ukoliko vas još zanima o ovome, kliknite ovdje. Šta vi mislite o ovome?

Preporučujemo