EVO ŠTA NOSE ISLAMSKE ŽENE ISPOD BURKE: Odgovor je šokirao mnoge! (FOTO)

0

Svijet je šaroliko mjesto gdje možemo upoznati svakakve ljude i kulture s kojima se možda naš način života i ne poklapa. Tolerancija, otvoren um i poštovanje su jako bitni kako bismo ostali u dobrim odnosima s onima koji su drugačiji i možda usput naučili nešto što će i nama poboljšati živote.

Na našim prostorima se i danas osjeća uticaj Osmanlija koji su vladali južnoslavenskim zemljama jako dugo, ali samo je Bosna i Hercegovina zabilježila veći porast Islama među stanovništvom. Iako ta religija nije prilagođena za naš jezik, klimu i način života, mnogo južnoslavenskih muslimana slavi praznike i potšuje vjerske običaje. Jedan kontroverzan islamski običaj je ženska nošnja – žene su inače donje u Islamu i moraju da “skrivaju” svoju ljepotu od svih osim svojih muževa i porodice. Zato moraju nositi makar hidžab da sakriju kosu i ne smiju pokazivati svoje obline, dok neke žene nose i nikab ili burku.

To je mnogima malo ekstremno, ali neki stručnjaci su otkrili da Islam ne tjera nikoga da nosi burku ili nikab i to mora biti odluka žene kako bi se približila Allahu, a ne da je neko tjera. Mnoge žene ispod nose donji veš ili haljine, a i muškarci nose sličnu odjeću.

Ono što su mnogi mislili je to da u Dubaiu žene nose markiranu i skupocjenu odjeću ispod, kao što se moglo vidjeti u slavnoj seriji “Seks i grad”, ali burka zapravo predstavlja skromnost u Islamu. Bilo kako bilo, ovaj običaj treba prihvatiti kao takav i ne forisirati druge da se mijenjaju.

 

 

 

Preporučujemo