Novo

Evo koliko dugo su maske efikasne, infektolog dao savjet: “Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno!”

Kada treba nositi maske na licu, i koliko dugo je moguće nositi ih dok ne izgube svoju efikasnost? Evo šta nam kažu stručnjaci.

Prof. dr Andreja Trampuža jedan je od najpoznatijih infektologa u Evropi. Porijeklom je iz Slovenije a već dugo živi i radi u Berlinu, u bolnici “Charite”. U razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” između ostalog govori i o zaštitnim maskama i kada su one ustvari efikasne.

– Zaštitnu masku možete da nosite najviše tri sata, to je maksimalno. Nakon tog vremena, maska postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna te je neefikasna u zaštiti, tako da od nje nemate koristi nakon tri sata nošenja – objašnjava dr Trampuž.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertskog tima za borbu protiv novo nastale situacije sa korona virusom objasnio je jučer za “Žena.rs” i kada ustvari treba koristiti i nositi maske.

– Maske trebaju da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili nekim drugim oboljenje, dakle sa plućima i disajnim organima. Zdrave osobe, bez simptoma ikakve infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Maske se preporučuju  samo kada ulazite u zatvorene prostore, kao što je prevoza i zdravstvena ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“.

Dakle, ukoliko nosite običnu masku, povedite računa da vam je na licu samo tri sata, nakon tri sata, ukoliko je idalje budete nosili, imat će funkciju kao da nemate ništa na licu, samo će vam smetati.

Oglasi – Advertisement