Novo Savjeti

EVO KAKO DA ZNATE DA NIJE GRIPA, VEĆ KORONA: 2 su ključna simptoma! NEMA GREŠKE

Već sada nas dijele manje od dva mjeseca od početka epidemije sezonskog gripa za koji se pretpostavlja da će se sudariti i sa trećim talasom korona virusa.

Obzirom da obje bolesti imaju veoma slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da raspoznamo koji smo od ova dva virusa dobili.

Simptomi gripa se javljaju veoma brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, osjećaj umora i iscrpljenosti, bolove po cijelom tijelu, suh kašalj, upalu grla i na kraju glavobolju.

Poteškoće sa spavanjem, dijareja, gubitak apetita ili bol u stomaku kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripe, takođe su povezani sa čuvenim korona virusom.

Koja su to dva ključna simptoma za razlikovanje gripe od korona virusa?

Poznati epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu Arnold Monto, navodi kako je jedan od načina da se razlikuju gripa i korona virus u gubitku mirisa međutim, i ovaj seimptom se javlja i kod jednog i kod drugog virusa.

Ljudi koji dobiju tešku prehladu ili gripu takođe mogu izgubiti čulo mirisa ali razlika je u tome što je kod korona virusa gubitak mirisa iznenadan i puno jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog, i može se desiti i bez začepljenja nosa, a to nije slučaj kod gripe.

Još jedan simptom koji može da pomogne u razlikovanju korona virusa od gripe je i dispneja, odnosno drugim riječima težina u plućima i teško disanje. Ovo je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji koronu virus nikako ne djeli sa gripom te je na taj način možete razlikovati.

Oglasi – Advertisement