Novo

EVO KAKO ĆE SE IĆI U ŠKOLU OD SEPTEMBRA: Niži razredi 3 SEDMICE MJESEČNO U UČIONICAMA, A SREDNJOŠKOLCI…

Zbog aktuelne pandemije koronavirusa, dosta se stvari u našem životu promijenilo. Usred pandemije na proljeće, škole su prestale raditi u smislu fizičke prisutnosti učenika i prešle su na online predavanje, što je tada bilo jedino moguće rješenje.

Kako se bliži nova školska godina, razmatraju se sada mogućnosti kako će se nastava održavati u septembru, jer je i epidemiološka slika regije sada loša, a novi val korone i sezonske gripe očekuje se na jesen. Ministar obrazovanja Mladen Šarčević kazao je za Kurir.rs kako će srednjoškolci u Srbiji imati kombinirani razred te će se nastava održavati u školi dvije sedmice i dvije sedmice online kod kuće.

Kada je riječ o učenicima osnovne škole, posebno onima od prvog do četvrtog razreda, oni bi trebali provesti tri sedmice u školi i jednu preostalu sedmicu pratiti internetske časove od kuće. Prema informacijama koje je iznio ministar Šarčević, kada su u pitanju osnovnoškolci od četvrtog do osmog razreda, oni će najvjerovatnije imati nastavu na isti način kao i srednjoškolci po principu pola u školi i pola kod kuće s internetskim predavanjima.

Ministar Šarčević naglasio je da ministarstvo intenzivno radi na pripremanju nekoliko modela nastave koji bi trebali započeti na jesen, a kada se, prema mišljenju većine medicinskih stručnjaka, može očekivati ​​novi val pandemije.

Razlog zašto se radi na većem broju modela nije u tome što sve škole nemaju iste kapacitete, pa se u njima ne može primijeniti model koji bi se odnosio na sve. U nekim će školama biti moguće organizirati nastavu koja će se konstantno održavati za školskim stolovima, ali mjere koje je usvojio krizni stožer morat će se poštivati.

Oglasi – Advertisement