Novo

Evo kako bijeli luk utiče na korona virus, ovo je prava istina: Navikli smo da on sve liječi, ali ove stvari ipak morate znati!

Aktuelni korona virus se nastavlja širiti po cijelom sviejtu, ali ono što je gore od same bolesti jeste takozvana infodemija, odnosno opasni mitovi koji su krenuli da kruže.

Odnosno, toliko dezinformacija postoji o ovom virusu da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da širenje tih lažnih i neutemeljenih informacija bi moglo da dovede do većeg širenja bolesti.

Donosimo vam samo neke od dezinformacija koje ste mogli čuti ili pročitati na društvenim mrežama:

Vitamin C štiti od korona virusa?

Većina ljudi na svijetu vjeruje da će se redovnom upotrebom vitamina C zaustaviti bilo kakva prehlada. Ali, u ovom trenutku nema čvrstih dokaza da na bilo koji način vitam C ustvari pomaže u odbrani od korona virusa. Zdravstveni radnici iz Kine svakodnevno oboljelima od korona virusa daju vitamin C, ali još uvijek nije utvrđeno da li im je on pomogao da se ustvri oporave.

Ispijanje vode na svakih 15 minuta “ispira” Covid-19?

Mnogi tvrde da bi trebalo osigurati redovnu hidraciju jer je vrlo važno da usta i grlo budu uvijek vlažni. Kako teorija kaže, treba da pijete gutjaj vode na svkih 15 minuta, na taj način ćete progutati virus, a u želucu će ga konačno ubiti želučana kiselina. Jeste, treba da budete hidrirani uvijek, ali ovo ni u kom slučaju ne pomaže u uništavanju virusa.

Jedenje bijelog luka spriječava infekciju?

Konzumiranje bijelog luka može pomoći u liječenju obične prehlade, ali to vas neće sprijećiti da se zarazite korona virusom. Bijeli luk ima zdrave antimikrobne osobine ali ne postoje nikakvi dokazi iz trenutne epidemije da je konzumiranje bijelog luka zaštitilo ljude od ovog virusa.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement