Novo

Epidemiolozi upozoravaju: Ovi predmeti su izvor zaraze, svakodnevno ih koristite a nikad ne dezinfikujuete!

Da biste i vi a i vaša porodica ostali zdravi tokom mjeseci u kojima vldaju virusi i bakterije, mnogo će pomoći dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo rijetko.

1. Mobilni telefon

Oni su najveći prenosnici bakterija, a prema mnogim istraživanjima pokazai su se zagađenijim čak i od WC daske. S obzirom na to koliko često koristimo ovaj uređaj, on je plodno tlo za gripu i prehladu. Zbog toga je potrebno redovno dezinfekovati mobitel koji koristite.

2. Tastatura

Za brzo i efikasno čišćenje, tastaturu skroz isključite u prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili svu prašinu i ostatke mrvica između tipki. Nakon brisanja vlažnom maramicom, odmah je prebrišite suhom krpicom od mikrofibera.

3. Kvake

Ako je u prostoriji bila zaražena osoba, virusi se na raznim površinama mogu zadržati mnogo duže nego što možda mislite. Zbog toga se tokom sezone gripe i prehlade preporučuje da kvake u kući dezinfekujete maramicama koje u sebi sadrže alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudoper

Vjerujemo da tokom cijele godine pokušavate da radnu površinu u kuhinji održite čistom, međutim, to postaje posebno važno u toku sezone gripe i prehlade. S obzirom da je to mjesto gdje se porodica okuplja i dodiruje razne površine, važno je da ga dobro očistite od bakterija.

5. Plišane igračke

Plišane igračke mogu biti izvor bakterija i virusa, pored toga što su sakupljči prašine i grinja. Ukoliko je vaše dijete bilo bolesno, povedite računa da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Ako je to dozvoljeno, stavite igračku u mašinu i operite, kako biste uklonili potencijalnu zarazu.

Oglasi – Advertisement