Savjeti

Epidemiolog otkriva kako da napravite najefikasniji gel za dezinfekciju ruku: Ubija sve viruse i bakterije! (Recept)

Zbog sveg većeg širenja korona virusa, ljudi u cijelom svijetu trče u apoteke i prodavnice da kupe sve što ima može pomoći kako bi dezinfekovali svoje ruke.

Police sa takvim ili sličnim proizvodima su odavno prazne. Samo prošle sedmice u Americi je naglo porasla prodaja gelova koji su namijenjeni za dezinfekciju ruku i to za 1 400 posto.

Stručnjaci savjetuju da se ruke redovno peru i to vodom i običnim sapunom te naglašavaju da je to idealan način za borbu protiv svih virusa i bakterija. Ali šta će te uraditi ukoliko nemate vode ili sapuna? Onda će vam ovaj gel na bazi alkohola itekako pomoći.

“Gelovi za dezinfekciju koji se prave kod kuće su isto efikasni kao i oni koji se kupe, sve dok naravno koristite preporučeni postotak alkohola. Ovo je također sjajan način borbe protiv onih individua koji pohlepno zarađuju prodajom ovih preparata sa povećanim cijenama.” naglašava doktor David Agus.

Pored toga, on tvrdi da kućni gel za dezinfekciju mora da u sebi ima bar 60 posto alkogola, po mogućnosti izopropilnog ili etalnola. U sredstvo je potrebn da dodate malo aloje vere i par kapi esencijalnog ulja kako bi zaštitili vašu kožu.

Recept za domaće sredstvo za dezinfekciju:

Potrebno je da dvije trećine alkohola nasšete u jednu veću posudu i pomiješate sa jednom trećinom gela aloe vere te u to dodate pet do deset kapi nekog esenncijalnog ulja po slobodnom izboru. Dobijenu masu sipajte u bočicu i držite je uvijek pri ruci i kada izlazite iz svoje kuće. Ukoliko ste sve napravili kako treba, ovaj gel možete koristiti više sedmica.

 

 

Oglasi – Advertisement