DOMAĆICE ZOROM POHRLILE U CENTAR ČAČKA SAMO DA GA VIDE, STALE U RED! Rado bi da kod kuće i one imaju jednog takvog (FOTO)

0

U Čačku postoji jedan fenomen koji se ponavlja iz godine u godinu kada se ispred tamošnjeg Doma kulture može vidjeti veliki red u kojem stoje uglavnom žene i to je znak svima da se taj dan vrši obrezivanje najvećeg fikusa koji postoji na Balkanu a svi ovi građani koji strpljivo čekaju su došli po njegov pelcer.

Ovaj fikus koji se slobodno može nazvati i čudom prirode se nalazi u zatvorenom prostoru i godišnje naraste u prosjeku po jedan metar u visinu a danas se proteže na tri sprata doma kulture. Mnogi žele da ovakav fikus imaju i u svom domu i to je razlog što strpljivo čekaju u ogromnoj gužvi da bi dobili njegov pelcer. Čačanka Mirjana Ristović je  jedna od onih koji ne žale vrijeme da bi došla do pelcera i kaže da bi bila prezadovoljna kada bi ovaj fikus u njenoj kući dostigao visinu od barem dva metra.

Ona kaže kako je ovaj fikus pravi raritet i kako je zadovoljna što je iako je bila velika gužva uspjela da dobije pelcer. Ovaj fikus koji je neuništiv i dugovječan je postao jedna od glavnih zaštitnih simbola grada Čačka i iako svake godine za nejgov pelcer vlada velika pomama nije poznato da li se ikome tako dobro primio kao što je slučaj sa ovim u Domu kulture.

Pretpostavlja se da je tajna njegovog uspješnog rasta činjenica da je posađen na tlu koje je bogato podzemnim vodama i što ima jako puno svjetlosti. Kada se fikus obrezujeono što je sa njega potsječeno se stavlja na prikolicu koja se nalazi ispred Doma kulture i građani Čačka ga mogu uzeti za pelcer. Inače fikus je posađen 1971. godine i to u temelje Doma koji se tada gradio a tri stabla od kojih su se primila dva su stigla iz Splita.