DOBRO JE ZNATI! – U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA: Smatra se da bi ovo mesto bilo najsigurnije za život! (FOTO)

0

Oružani sukob u Ukrajini traje već 15 dana i nema nikakvih naznaka da bi se situacija uskoor mogla riješiti mada su do sada u tri navrata održani  i miirovni pregovori koji nisu polučili rezultate osim u slučaju dogovora humanitarnih konvoja.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao direktno peredsjednika Rusije Vladimira Putina da njih dvojica pregovaraju ali se Putin nije oglasio po ovom pitanju. S druge strane zapadne zemlje svaki dan uvode sve žešće sankcije Rusiji koja će sasvim sigurno biti u velikoj ekonomskoj krizi ali će sankcije ostaviti posljedice i u državama koje ih uovde a to pokazuje rast ciejna prije svega goriva ali i prehrambenih namirnica.

Nakon uvođena sankcija od ttrane zapada Putin je kao odsgovor podigao odbrambenu borbenu gotovost svojih snaga na najviši nivo što podrazumijeva i nukelarno naoružanje i cijeli svijet je u strahu od Trećeg svjetskog rata u kojem bi se skoro sigurno ovo oružje i upotrijebilo. Naime ministara vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da bi Treći svjetski rat bio nukelaran i destruktivan što je bilo upozorenje da je Rusija spremna da koristi sva sredstva koja ima na raspolaganju.

Na društvenim mrežama se pojavila i karta koja pokazuje koji bi dio planete bio najsigurniji u slučaju nukelarnog rata  a radi se o južnoj hemisferi a tačnost karte zavisi od toga da li bi se u eventualnom ratu nukleearne bombe bacale na zemlju koja i sama ima ovo naoružanje. Postoji i mnogo drugih faktora koji određuju najsigurnije mjesto na zemlji jer bi nakon upotrebe nukelarnog oružja došlo do pada globalne temperature, a ozonski omotač bi se tokom godina sve više stanjivao.

Preporučujemo