Zilha Barjaktarević, javnosti poznatija kao Silvana Armenulić, rođena je u Doboju 18. maja 1939. godine. Od početka svoje muzičke karijere, važila je kao neko ko je zaista atraktivnog i primamljivog fizičkog izgleda, ali i predivne boje glasa. Ona je bila četvrto od trinaestero djece u svojoj porodici. Silvana je nažalost poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći 10. oktobra 1976. godine, a ovaj momenat je prikazan i u filmu o legendarnom pjevaču Tomu Zdravkoviću.

Ona je odlučila da se počne baviti muzikom jako mlada, ali je za kratko vrijeme uspjela da osvoji brojna srca svojim glasom, likom i djelom. Iza sebe je ostavila mnogo brojne pjesme, ali je njena najpoznatija onu koju je napisao njen prijatelj i kolega, Toma Zdravković. Riječ je o pjesmi ‘’Šta će mi život bez tebe dragi’’ koja je odmah postala hit i pjesma koja se vrtila na svim radio stanicama. Ova pjesma je zasigurno i njen pečat karijere koja je trajala dugo, a ova pjesma se sluša i dan danas među mlađom generacijom, što dosta govori o kvaliteti ove pjesme.

Silvana je poginula kada je imala samo 38 godina, a mnogi su joj predviđali sjajnu i blistavu budućnost i muzičku karijeru. Poginula je na putu Beograd – Niš kod Kolara, a s njom su bez života ostali i šef narodnog orkestra RTB, Miodrag Jašarević, koji je upravljao vozilom, i njena sestra Mirjana Barjaktarević koja je bila u tom periodu u drugom stanju. Mirjana je bila u šestom mjesecu trudnoće, ali nažalost nije preživjela.

I ona se bavila muzikom kao i njena sestra, a s obzirom na genetiku, njih dvije su dosta ličile jedna na drugu. Sestra koja je preživjela Dina Bajraktarević je svojevremeno pričala o gubitku koji je zadesio njihovu porodicu, a kako izgleda možete vidjeti u prilogu.

Preporučujemo