U dobi od 20 godina Charlesu je 1. srpnja 1969. dodijeljena titula princa od Walesa. Na velikoj ceremoniji njegova majka, kraljica Elizabeta, stavila mu je krunu na glavu, a on je položio prisegu pred 4000 uzvanika. Kao dio njegove investiture, dobio je nekoliko kraljevskih predmeta, uključujući zlatni štap, ogrtač, mač, pojas, novi vijenac i prsten. Nakon 56 godina Charles se u prvih osam mjeseci na prijestolju pokazao kao aktivan i predan monarh. Sudjelovao je u raspravama s vjerskim vođama diljem Britanije, restrukturirao je kraljevske stanove i organizirao prvi inozemni državni posjet.

Danas se obilježava 75. rođendan kralja Charlesa III, za kojeg se neki šale da je započeo svoju vladavinu u poodmakloj dobi. Međutim, njegovo osoblje otkrilo je da je novookrunjeni kralj zapravo predani radoholičar. Prema Charlesovoj bivšoj tajnici, kralj se suzdržava od pauze za ručak i umjesto toga za doručak konzumira voće i sjemenke. Navodno mu se servira niz jaja kuhanih na različite načine, a nakon toga odabire doručak među ponuđenim opcijama.

Julian Payne otkrio je da tijekom cijelog svog angažmana niti jednom nije vidio kuhano jaje posluženo za doručak. Dodatno, Payne je primijetio da se monarh suzdržava od konzumiranja ručka. “Tijekom vremena koje sam proveo s njim na putu, brzo sam naučio vrijednu lekciju, ili pojedite obilan doručak ili spakirajte nekoliko energetskih pločica kako biste osigurali da imate dovoljno goriva da izdržite.” – kazao je te time i opisao tipičan zamorni radni dan kralja i njegovih suradnika.

Tempo prosječnog radnog dana je nemilosrdan, što otkriva pojedinac koji jutro započinje slušanjem radijskih vijesti i letimičnim pregledom najnovijih naslova. Doručak im se sastoji od zdrave i sezonske voćne salate, popraćene sjemenkama i čajem. Charlsovim kućanstvom upravlja tim osoblja koje je istovremeno predano i kompaktno. Većinu članova tima Charles već godinama zapošljava. Svakih šest mjeseci Charles sastavlja sav svoj rad u novi dnevnik. Oko 13 sati napravi kratku pauzu od svojih obaveza, ali ne kako bi nešto pojeo, već kako bi prošetao vani.

Payne je izvijestio da kralj voli svjež zrak i da ne voli biti zatvoren unutra dulje vrijeme. Stoga se trudi držati prozore što je moguće šire otvorenima. U 17 sati, kralj uzima svoju početnu pravu stanku dana. U ovom trenutku ostavlja po strani sve druge stvari kako bi se prepustio šalici čaja. Za njega je to vrijeme za opuštanje, a često ga dijeli sa svojom družicom Camillom koja ima 76 godina i kraljičinom je suprugom. Tijekom ovog odmora često sudjeluju u laganom osvježenju kao što su sendviči ili komad voćne torte. Sav preostali kolač pažljivo se sprema u plastičnu posudu kako bi se u njemu uživalo kasnije, možda čak sljedeći dan ili kasnije. Nakon kratke pauze, Charles se vraća za svoj radni stol, gdje se suočava s nepremostivom “brdom papirologije” koja se ne može umanjiti. Večera se poslužuje točno u 8:30 navečer, nakon čega se Charles vraća za svoj stol u 22 sata. Često radi i do ponoći.

Preporučujemo