DA LI SME DA SE RADI KAD JE CRVENO SLOVO? Vladika Grigorije konačno dao odgovor na pitanje koje muči SVE SRBE i poslao JAKU PORUKU

0

Vladika Grigorije je episkop srpske pravoslavne eparhije diseldorfske i njemačke. Rođen ja 17. decembra 1967. godine u Varešu, a na svojim društvenim mrežama često sa svojim pratiteljima diskutuje o religiji, filozofiji i taznim temama. Često je upravo on taj koji razbija neke zablude oko raznih vjerovanja kada je riječ o pravoslavnim Srbima.

Zadnja dilema koju je tako javno sa pratiteljima riješio je vezana za pitanje da li se za crkvene praznike smiju obavljati kućni poslovi. Konkretnije, njegove pratitelje je zanimalo da li se smiju kućni poslovi obavljati kada je u crkvenom kalendaru crveno slovo. Vladika je priznao da često dobija ovo pitanje i da se kućni poslovi uglavnom odnose na to da li se smiju upaliti veš mašine, peglati odjeća, usisati i očistiti stan.

Dao je odgovor na ovo pitanje, što znači da se na crkvenim praznicima smiju obavljati kućni poslovi. Otkrio je svojim pratiteljima da ovo uvjerenje o kućnim poslovima dolazi iz sujevjerja, a ne iz poštovanja prema prazniku koji se proslavlja ili prema svecima. Spomenuo je i to da, kada je riječ o istinskom poštovanju, ono se treba odražavati kroz odlaske na molitve, liturgije, izbjegavanje poroka, psovanja, ogovaranja i slično.

Ovo pitanje uporedio je sa radnicima u restoranima. Napisao je na društvenim mrežama ovako: Zamislite da je neki praznik i da porodica kaže: danas ne radimo ništa, idemo u restoran na ručak! U restoranu će nas poslužiti konobari, koji također slave taj praznik, ali oni će morati da trče i rade. Šta Vi mislite o ovome i da li se slažete s ovim?