“Crv ubica” stigao u Evropu: Upozorenje “Ne pipajte ih!” kruži mrežama, evo zašto su OPASNI (FOTO)

0

Priroda je jako divna ali i kompleksna, te se mnogo toga neočekivanog može desiti zahvaljujući ljudskom miješanju u sve. Veliki je problem kada životinja ili biljka iz drugog dijela svijeta krene da se množi po dijelovima svijeta gdje ne pripada i tako postaje invazivna vrsta koja narušava prirodu te države.

Često se ovo desi upravo zbog privrede i transporta – mnoge od ovih životinja se uvuku u nešto što se šalje poštom i uđu neprimjetno u drugu državu gdje se razmnože i pobiju mnoge životinje koje tamo već žive. Takvo se nešto desilo nedavno u Ujedinjenom Kraljevstvu i sad imaju problem.  Gospođa po imenu Gabriela Roth je postavila slike jedne nove spljoštene gliste koja ne pripada tom području i sigurno je uvezena, a opasna je po puževe i kišne gliste jer ih omota i istopi u rozu tečnu masu. Mnogi se ratari i uzgajivači brinu da neće postati invazivna vrsta.

Ova gospođa vjeruje da je farma u komšiluku mjesto odakle se šire ovakve gliste i podijelila je sliku na Instagramu gdje je objasnila kako da se nose s ovim glistama. Kaže da treba pogledati ispod saksija, kamenja ili korova i odmah ubiti ove gliste da se ne bi razmnožavale dalje.

Mnogi problemi upravo ovako mogu nastati ako se ne djeluje brzo, ali ova glista je došla spremna na sve, budući da njeno tijelo proizvodi sluz koja je opasna po ljudsku kožu i stoga ne treba direktno stupiti u fizički kontakt sa ovom štetočinom već naći način da je bezbjedno ubijete. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo