Novo

Čim popijete šoljicu kafe, trčite na WC šolju: Pitate se jeste li normalni? Evo šta vam se dešava (SAVJET)

Vjerujemo da postoji veoma mali broj ljudi koji ujutro nemaju naviku da popiju šoljicu kafe i to na prazan želudac.

Većina osoba koje vole da piju ovaj topli napitak mogu se razbuditi samo uz jutarnji miris kafe, a neki čak i zanemaruju u potpunosti doručak kako bi mogli na miru da “ćejfe” svoju prvu jutarnju kafu i cigaretu. S druge strane, postoje osobe koje srknu par kapi kafe koje ih istog momenta protjeraju da idu na toalet. Jeste li ste se ikada zapitali zbog čega se to dešava i jeste li slučajno bolesni?

Doktori iz Texasa su riješili jednom zauvijek ovu dilemu i otkriju radi li se o nekom poremećaju u organizmu ili je to ipak potpuno normalna stvar koja se dešava većini. Vjerovali vi nama ili ne, oni su te eksperimente radili na laboratorijskim, bijelim, miševima, to je zbog toga što imaju sličnu crijevnu floru kao i ljudi. Primjetili su da su crijevni mišići kod miševa bili naglo aktivirani samo od prvog kontakta sa kofeinom.

Odmah su uočili da su miševi obavili veliku nuždu nakon prvog dodira sa kofeinom, a za to je ustvari kriva, kiselost kafe. Ta se kiselost naravno ne osjeti u samoj kafi, s obzirom na aromu koju kofein ima i koja dominira u vašoj šoljici kafe. Nakon prvog gutljanja kafe, vaša crijeva počinju da rade 120% na sat, isto kao i kod miševa. Smatra se da je upravo kiselost u kafi glavni razlog za vašu prvu jutarnju veliku nuždu. Ali nemojte ništa da brinete, to je potpuno normalno, vaše tijelo je sasvim uredu.

Oglasi – Advertisement