Savjeti

Cijeli život sam pogrešno prala peškire, nije ni čudo što su bili suhi i grubi: A onda sam otkrila jedini pravi način, nikad mekši nisu bili!

Vjerujemo da i vaši peškiri već nakon samo nekoliko pranja izgube svoju mekoću i postanu grubi!

Rachel Kohem, stručnjakinja za enterijere tvrdi kako postoji nekoliko trikova kako da vaši peškiri ostanu mekani i nakon nekoliko pranja.

Perite ih u hladnoj vodi

Svaka od nas pada u iskušenje da peškire ubace na najvišu temperaturu jer ipak ih treba temeljno oprati. Kohen kaže da je to glavna i prva greška koju ljudi rade. Peškiri se peru samo u hladnoj vodi jer se tako spriječava skupljanje po koncima, boje ostaju postojane, a čak se i neke mrlje bolje skidaju sa nisim temperaturama.

Odbacite omekšivač

Omekšivač i hemikalije iz omekšivača mogu ustvari da oštete tkaninu i učine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrđi.

“Umjesto toga, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomjerno miješa i vrati im mekoću”, savetuje Kohen u razgovoru za “Popsugar”.

Ne sipajte deterdžent otprilike

Svaka vrsta i marka ima svoja pravila i upustva na ambalaži. Ta upustva su tu da bi pravilno prali veš, tako da je ta upustva korisno s vremena na vrijeme pročitati i ponašati se u skladu s njima. Nećete apsolutno ništa postići ako koristite veću količinu, bilo da je tečni ili deterdžent u prahu.

Baš naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrđi nego što su bili prije.

Peškire ne sušite predugo

Sama namjena peškira i jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ako koristite mašinu za sušenje veša, peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih osušite napolju na suncu i na svježem zraku, ali ako je prevruće pazite da se ne presuše.

Oglasi – Advertisement