Kada je u pitanju muzička scena koju smo imali u Jugoslaviji najpopularnija grupa ikada je bila Bijelo dugme čiji se hitovi i danas slušaju a njen osnivač i frontmen Goran Bregović je postao svjetski poznato ime i sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane održava koncerte u naprestižnijim svjetskim dvoranama.

S druge strane najuspješniji režiser u Jugoslaviji je bio Emir Kusturica koji je osvojio i mnoge prestižne nagrade i koji je snimio nekoliko kultnih filmova a njih dvojica su u rodnom Sarajevu bili jako dobri prijatelji pa čak i kumovi. Iako se kumstvo smatra svetim srodstvom dešava se da ono ponekad i pukne pa se tako desilo i ovoj dvojici velikana.

U ratu koji se na našim prostorima vodio devedesetih godina Emir je otišao u Beograd i promijenio je i vjeru te postao veliki srbin a Goran je tada bio u Parizu gdje mu je i danas adresa i u kojem živi sa suprugom Dženanom i kćerkama kada nije na turneji. Njihov sukob je počeo kada je Goran gostujući na hrvatskoj televiziji uputio niz uvreda Kusturicinim filmovima i tada je rekao da je na njima sarađivao sa Emirom samo zbog para.

Emir je nakon toga uzvratio Goranu kada je gostovao u emisiji Intervju i rekao je kako je Goran izveden iz provincije 1991. godine te da je na zapadu bez njega bio nezamisliv te ako bude nastavio da ga javno pljuje vratiće ga u provinciju iz koje je i došao. Njihova saradnja je počela 1988. godine na filmu Dom za vješanje a ona je nastavljena i na filmu Arizona drim. Pjesme koje je napisao Goran je otpjevao Igi Pop a te  godine je Kusturica bio kum na Goranovom vjenčanju. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo