BILA JE ČUDO OD DETETA, A NJEN ŽIVOT RAVAN JE PAKLU: Horor koji je preživela ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju!

0

Oni koji pripadaju starijim i srednjim generacijama dobro znaju ko je Nađa Komaneči, gimnastičarka iz Rumunije koja je prva od kada se održavaju Olimpijske igre dobila za svoj nastup ocjenu deset. Nađa je bila i najmlađa šampionka u svom sportu a osovjila je pet puta zlatnu medalju na OI a pored izuzetnih sportskih uspjeha koje je psotigla ostala je upamćena i po svojoj životnoj priči.

Ona je rođena u jednom malom gradu u Rumuniji u porodici oca mehaničara i majke koja je bila domaćica i imala je i brata koji je bio mlađi od nje. Pošto je bila uvijek puna energije majka ju je sa šest godina upisla na gimnastiku i Nađa je odmah znala da će se time baviti cijeli svoj život. Legendarni trener Bela Karolji je Nađu vidio kako u dobi od šest godina savršeno izvodi određene poteze i odmah mu je bilo jasno da je u pitanju ogroman talenat i tada  se ponudio njenim roditeljima da je trenira.

Nađa je trenirala i po osam sati dnevno i 1976. godine je krenula sa reprezentacijom Rumunije na OI koje su te godine održane u Montrealu. Tada je Nađa koja je bila visoka samo 149 centimetara i teška 38 bkilograma dobila savršenu prosječnu ocjenu deset što se nikada prije nije dogodilo.

U svojoj zemlji je odmah postala heroj i dobila je i poštansku marku sa svojim likom. Međutim samo godinu  dana poslije je njen trener sa svojom porodicom prebjegao u Ameriku i komunistički režim na čijem čelu je bio Čaušesku je Nađu tada stavio pod posebnu prismotru jer su se bojali da bi i ona mogla da učini isto. Ostatak pročitajte ovdje.

 

Preporučujemo