AKO VAS UBODE STRŠLJEN: Ovo uradite odmah kako biste izbegli alergijsku reakciju i spasili sebi život!

0

Sa dolaskom ljeta i lijepog i toplog vremena se budi i cijela priroda pa vrlo često imamo neprijatne susrete sa insektima koji nas grizu posebno kada smo na otvorenom. Sa ovim imaju velikeprobleme ljudi koji su alergični a jedan od najopasnijih insekata je stršljen čiji ubod možed da bude jako ozbiljan i da izazove velike probleme a za neke osobe može da bude i fatalan po život.

Iako je vrlo bolan ubod stršljena nije koban unatoč uvriježenom mišljenju kod nas. Ipak činjenica jeste da on ponekad može da izazove anafilaktički šok što je već opasno stanje. Najbolji savjet je da izbjegavate mjesta u prirodi gdje ima stršljenova a ako imate svoju baštu i dvorište onda uvijek budite oprezni i zaštitite svoje tijelo odjećom.

Ukoliko se ipak desi da vas stršljen ubode pokušajte odmah izvaditi žaoku i stavite hladan oblog na mjesto ujeda. Ako se radi o malom ubodu onda otok crvenilo i osjećaj svraba mogu proći za pola sata ili sat ali ako je neka osoba osjetljiva na otrov ovog insekta onda može doći do oteknuća cijele ruke ili noge odnosno dijela tijela na kojem se nalazi ubod. U slučaju da je žaoka ostala u koži potrebno je izvaditi pomoću ravnog noža a ne pincete jer se njome samo oslobađa otrov i žaoka odlazi dublje u kožu.

Posebno je opasno ako vas je stršljen ujeo u predjelu vrata ili grla jer u tom slučaju može doći do otežanog disanja i gušenja pa je najbolje što prije potražiti pomoć ljekara. Ako je osoba alergična na ubod stršljena može pasti u anafilaktički šok a to se može desiti i ako je ubod na nezgodnom mjestu i izaziva gušenje. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo