AKO OVO PRIMETITE NA PLAŽI, NIPOŠTO NE ULAZITE U VODU: Izgleda predivno, a niste ni svesni da može da vas košta glave!

0

Ljeto je period godine kada ljudi vole da idu na more ili na kupališta poput bazena da se rashlade i uživaju. Godišnji odmori su odlična prilika da se ode na plažu s prijateljima ili porodicom, pa čak i da odemo sami i uživamo malo u toplim ljetnim danima u prirodi.

Međutim, mnogo kupača ne shvata vodu ozbiljno i nemaju pojma koliko je zapravo smrtonosna ako nismo oprezni. Sigurno ste dosad čuli da su dvije žene poginule u Egiptu nakon što su prekršile zabranu kupanja poslije 18:00 pa ih je ajkula napala i ubila u plićaku na licu mjesta taj dan. Danas vas napominjemo da se pazite još nekih stvari koje vrlo lako mogu zadesiti kupače ako su neoprezni. Svi znamo šta su virovi odnosno vodeni vrtlozi koji se javljaju i povuku plivače te ih utope. Morate znati da oni često nisu vidljivi na površini vode, tako da morate stvarno paziti.

Stručnjaci upozoravaju da se izbjegavaju valovi koji prave formaciju kvadrata. Iako izgledaju lijepo, vrlo lako se može desiti da postanu ogromni i potope te ozlijede kupače. Ovaj obrazac kvadrata nastaje miješanjem valova koji su nastali zbog nevremena sa valovima koje izaziva strujanje vjetra, i oni čak umiju da poklope čamce.

Pored talasa i njihove snage da poklope ljude i čamce, ovo sve izaziva nezgodno strujanje vode koje dovodi i do virova i do drugih nezgodnih pojava u vodi koje mogu da ugroze zdravlje, bezbjednost i život kupača, tako da morate biti oprezni kada idete na ljetovanje negdje na primorju. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo