Novo

Ako izmjerite ovoliku temperaturu, ne trebate brinuti: Nemojte uzimati ni tablete! Evo šta je u pitanju!

Svi treba da znaju da je normalna tjelesna temperatura kod čovjeka između trideset i šest i trideset i sedam stepeni Celzijusa, ali osoba koja je zdrava i odrasla temperatura može da bude i trideset sedam i po stepeni.

Ona najviče zavisi od godina, aktivnosti, doba dana i naravno stanja vašeg organizma. Ona može i da zavisi od načina na koji smo je izmjerili. Tjelesna temperatura koja je normalana i koja semjeri u ustima kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Ko većine osoba se najniže vrijednosti mjere u šest sati ujutro a najviše u pet i šest sati popodne.

Najveća temperatrua koja je normalna i koja je izmjerena u ustiam ujutro je 37.2°C, a najveća normalan temperatura koja je izmjerena poslije podne u ustima iznosi 37,7°C. Sve vrijednosti koje su iznad ovoga se smatraju povišenom temperaturom- rekla je ovo dr Jasminka Nedić koja je specijalista porodične medicine za Ordinacija.hr.

Šta to utiče na temperaturu našeg tijela?

Pored toga temperatura koja se mjeri rektalno može biti veća za 0,4°C nego od one koja se mjeri u ustima. Razlog tome jeste što prilikom mjerenja u ustima prilikom disanja možemo da smanjimo temperaturu. Što se tiče temperature koja se mjeri pod pazuha. na to utiče vrijeme držanja toplomjera. Doktorica govori da je potrebno da ga stavimo na sredinu pazuha i da se tako drži deset minuta kako bi se dobile tačne vrijednosti tjelesne temperature. Ona je također rekla da je hipotalamus zaslužan za reguliranje temperature.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.

Oglasi – Advertisement