8 UZROKA ZBOG KOJIH SE JAVLJA BOL ISPOD GRUDNE KOSTI: Ne ignorišite simptome, odmah lekaru!

0

Skoro da nema osobe koja bar jednom u životu nije osjetila neku vrstu bola oko grudne kosti i većina se odmah uplaši da je u pitanju srce obzirom da se grudni koš nalazi u sredini našeg tijela i u blizini srca. Ljudsko srce je smješteno sa lijeve strane grudnog koša dok se iza ili ispod nje nalaze stomak, pankreas, pluća i dijafragma tako da bol koju osoba osjeti u ovom predijelu može biti povezana sa nekim od ovih organa a može poticati i od samih rebara.

Bol ispod grudnog koša se može javiti iz nekoliko razloga a ako je on jak i nenadan najbolje je odmah se javiti ljekaru koji će nakon pregleda i nalaza ustanoviti da li je on povezan sa srcem. Ako nije uradit će se analize da bi se otkrio uzrok bola a mi vam danas donosimo neke od mogućih.

GERB je pojava do koje dolazi kada mišić koji ima funkciju da zatvara jednjak oslabi čime je omogućeno da se kiselina iz želuca vraća često i izaziva žgaravicu. Pored nje ova pojava uključuje i podrigivanje, lošu probavu i bol u grudima a često se javlja kod žena u drugom stanju i osoba koji su u srednjim ili starijim godinama. Pojava GERB-a se pojačava i nepravilnom ishranom i konzumacijom velikih količina čokolade, masne i kisele hrane i kafe.

Kamenac u žuči
također može dovesti do pojave bola oko grudnog koša jer se on širi od desnog  gornjeg abdomena upravo prema grudnoj kosti. Bol izaziva kamenje koje iz jetre dolazi u žuč a koje se može smjestiti u digestivni trakt i onda izaziva jake bolove nakon obroka ili ispijanja kafe.
Upala pankreasa
ili gušterače također izaziva bolove u predjelu grudnog koša a pošto ona stoji ispod najdonjeg rebra a iznad somaka bol može da se sa grudnog koša proširi i na leđa. Gušterača je odgovorna za proizvodnju digestinih sokova i insulina a ako dolazi do bola to može značiti da je u pitanju bolest žučne kese. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo