20. OKTOBRA 25 MLADIĆA JE SIŠLO U ŠAHTOVE BEOGRADA: Nakon toga su umrli u duševnoj bolnici!

0

Mnogi i dan danas pogrešno vjeruju da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944.godine a to su vjerovali i mnogi koji su tog dana na Terazijama igrali kolo još uvijek u vojnim uniformama. Mnogo ljudi je izašlo na ulice da gledaju igranku a sa sobom su poveli i djecu koju su podilazi u zrak da bi i oni mogli da vide ovo veselje.

Međutim pjesmu je odjednom nadglasao veliki prasak a ulice je poprskala krv. Smijeh i veselje je zamijenio plač i vrisak okupljenih koji su shvatili da se upravo desio masakr i dok su se brojali ranjeni i poginuli komadant je u stranu povukao Gojka Kraljevića i izdao mu vjerovatno najteže naređenje koje je morao da da u životu.

Ovaj mladić je taj dan proslavio svoj 20-i rođendan i svojim drugovima partizanima je mogao da bude unuk. On nije slavio oslobođenje kao drugi nego je po gradu posmatrao šahtove jer se iza njih krila smrt. Naime jedna žena u Beogradu je viđena kako baca nešto u kanalizaciju i iako su oni koi su je vidjeli mislili da je u pitanju smeće radilo se o hrani za SS diviziju koja se krila duboko u kanalizaciji ispod Beograda.

Oni su dole bili mjesecima i čekali su znak za početak operacije koja je nazvana Ciklon jug a trebali su zatrovati vodu i hranu i minirati zgrade i tako napraviti haos u Beogradu. Kraljević je sa prvom grupom vojnika stojao iznad šahta koji se nalazio u Dorćolu a neke od mladića nije ni poznavao jer su uzimani iz raznih četa da niko ne bi saznao za zadatak koji su imali. Ostatak pročitajte ovdje.