Zovu je “Biljka Novac” ali je u stvari veliki čistač vazduha i odlična za zdravlje!

0
190

Ova biljka se zove Epipermnum aureum ili đavolji vršljan i danas je najdjelotvornija i najpoznatija biljka koja jako brzo čisti vazduh.

Oko nje vam ne treba puno posla, a uz to još jako lijepo izgleda.

Treba joj vrlo malo vode i mnogo svjetlosti, ona se sama loza a vaš vazdug čini zdravijim. Kako ova loza raste kupi sve šetetne materije iz vazduha tako da ga pročišćava za nevjerovatnih 70 posto.
Uz to postoji vjerovanje da je ova biljka poznata kao magnet za novac, tako da nema razloga da je ne uzgajate.

Epipremnum je jaka penjačica koju uzgajamo kao kućnu biljku i može se uzgajati i za viseći rast kao pouzavica, neće joj smetati i ako bude napolju. Spada u porodicu Araceae i korisna je u kućama jer razgrađuje formaldehid i benzen koji npr. nastaje u dimu duhana, kod rada plinskih grijalica a imah ih i u bojama i sredstvima za čišćenje. Negativna strana ove biljke je što je ne smijete držati u blizini male djece ili kućnih ljubimaca jer je otrovna.

Ova loza voli vrlo vlažan zrak i stalne temperature tokom cijele godine i to između 17 to 30C. Smjestite ih na mjesto između svjetla i lagane sjene i pazite da sunce ne dolazi direktno na listove, jer će im naškoditi.

Tokom ljeta prskajte listove jer ova biljka voli vlažan zrak. Vodite računa da voda ne kapa po listovima jer pretjerano zadržavanje vode izaziva napade gljivica. Ukoliko ga zasadite da ima držač odnosno oslonac za listove i štapku, oni će biti puno bujniji nego kod puzavih vrsta.

Loading..