Novo

Život se vraća u normalu: Turistička atrakcija u Kini ponovo otvorena za posjetioce: Prelijep prizor!

Mali dio Velikog kineskog zida ponovno je otvoren za posjetitelje od 24. marta, a to je znak da se život u Kini polako ali sigurno vraća u normalu nakon epidemije korona virusa.

Piše CNN da će odjeljak Badaling, koji se proteže od Bei Liu Loua do Nan Wu Lou Ban, biti otvoren svaki dan od 9 do 16 sati.

Oko 70 kilometara od Pekinga je najpopularniji dio zida za turiste. Bio je posjećen toliko puno i to do te mjere da su dužnosnici od juna prošle godine ograničili broj posjetilaca na 65.000 svakog dana.

Kineski su dužnosnici u izjavi izričito naveli da će za sad dopustiti samo 30 posto od uobičajenog broja posjetitelja na ovo područje.

Da bi se ulaz omogućio, posjetitelji moraju najprije rezervisati ulaznicu unaprijed.

Po dolasku, obavezno će se provjerit njihove temperature.

Posjetitelji moraju imati registrovani zdravstveni QR kod (sistem putem AliPay ili WeChat aplikacije koji je povezan s njihovom ličnom iskaznicom), koji se prikazuje kao „zeleni“ ili zdrav, prije nego što im bude dozvoljen ulazak u turističku zonu

Posjetitelji isto tako moraju nositi maske za lice i biti udaljeni jedni od drugih najmanje metar, i to u svako vrijeme.

Medicinsko osoblje i aktivno vojno osoblje dobit će besplatan ulaz na Kineski zid, ali će isto tako morati slijediti ovaj isti skup pravila.

Ulaznice koštaju 5 američkih dolara za vansezonsku posjetu koja završava 31. marta, te 5,65 dolara u toku sezone.

Ostali dijelovi Velikog zida će ostati zatvoreni, kao i žičara i muzej.

Veliki zid svake godine obiđe čak više od deset miliona ljudi. A ova svjetska baština bila je zatvorena 25. januara, kada je epidemija počela da jača.

Oglasi – Advertisement