Novo Savjeti

Žene, pod hitno očistite veš mašinu: Odjeća vam se pere u fekalijama ako to nikada ne radite!

Istraživanja su pokazala da čak 25 mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima sa naše odjeće.

Ali, mjesta za paniku nema. Možete je jednostavno i brzo očistiti i to u svega nekoliko poteza.

Morate znati da je neophodno da na svakih nekoliko mjeseci očitite mašinu, pregrade, vrata, gumu, posude za prašak, bubanj, a evo i na koji način da to učinite.

Guma i ladica

Potrebne su vam krpice nakvašene sirćetom i četkicom za zube koj će lako i uspješno očistiti gumu na vratima veš-mašine koja zadržava višak vode i prljavštinu. Isto tako, možete je naprskati „asepsolom“, a onda obrisati ubrusom. Ako primijetite da se štroka sa gume ne skida, velika je vjerovatnoća da je buđ ušla u nju, pa je najbolje rješenje da kupite novu. Toplo se savjetuje da poslije pranja vrata mašine držite otvorene. Pregrade za prašak su idealno mjesto za stvaranje bakterija i buđi. Izvucite ladicu i operite je pod mlazom mlake vode. Ako se tvrdokorni ostaci praška ne skidaju, napunite lavor toplom vodom i sipajte sirće ili deterdžent, a onda u tu vodu potopite ladicu. Poslije dva sata je dobro istrljajte spužvicom, isperite, osušite i vratite u mašinu.

Bubanj

Iako vam unutrašnjost mašine izgleda zadovoljavajuće, odnosno čisto, nemojte se zavaravati. Toliko je pukotina i rupa u kojima se skrivaju bakterije da niste ni svjesni. Najbolji način kako da ih se riješite je da barem jednom u tri mjeseca uključite praznu veš-mašinu da odradi jednu fazu.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement