Novo

Zemlja se pocjepala, pogodio ih NOVI ZEMLJOTRES: Kukava im majka, objavljene i prve informacije(FOTO)

Vjerujemo da ste svi upoznati sa činjenicom da je u posljednja 4 mjeseca veliki broj zemljotresa pogodio cijeli Balkan.

U januaru se desio veliki broj zemljotresa koji su pogodili u Albaniji u kojem je nažalost bilo i žrtava a i veliki broj povrijeđenih osoba. Prije nekih mjesec dana je isto tako veliki zemljotres potresao Hrvatsku, odnosno glavni grad Zagreb, u kojem je najugroženiji bio sami centar ovog grada.

Fotografije majki koje su se tek porodile sa bebama koje su istrčale ispre bolnice, umotane u deke na jako niskim temperaturama kako stoje ispred bolnice, cijeli region su obišle.

Tada je nastradala i glavna katedrala u Zagrebu, spao je dio krova kao i dijelovi fadade sa starijih zgrada u strogom centru grada.

Ovog jutro pogođen je Merkuševac, koji je smješten sjeverozapadno od Zagreba, a cijeli potres se desio rano jutros u pet sati i 38 minuta. Ovog puta zemljotres je bio 3,7 stepeni po rihteru.

“Krevet mi se pomjerao”, “Kakvo buđenje”, “Sve se ljuljalo”, samo su par komentara koji su se danas našli na društvenim mrežama.

Stručnjaci su istakli da je poslije zemljotresa koji se desio 22. marta, ovakve pojave postale sasvim normalne. Moramo podsjetiti da je usljed tog zemljotresa načinjena materijalna šteta u iznosu od 42 milijarde kuna. Zemljotres je bio jačine 5,5 stepeni po rihteru. Bilo je toliko strašno da su svi stanovnici ovog grada istrčali ispred svojih stambenih objekata. Mjesec dana poslije ovog zemljotresa, zabilježeno je još na stotine manjih zemljotresa na području grada Zagreba.