Novo

Zatvaranje kafića i restorana?! Doktor Nestorović se sinoć iznenada oglasio: Obavijest koju svi trebaju čuti!

Prije nekoliko dana su članovi Kriznog štaba najavili mogućnost vraćanja pojedinih restriktivnih mjera ako se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ustali iznad dva posto, a nisu uključeni ni radikalniji koraci.

Sve će biti mnogo jasnije sutra kada se bude sastao Krizni štab a vandrednu sjednicu je zakazala premijerka Ana Brnabić.

– Nikako ne smijemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet posto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa korona virusom. Bilo bi kao da ništa do sada nismo uradili. Čim su se ukinule mjere ljudi su to shvatili kao da je kraj pandemije.

Taj psihološki moment je “pukao” i svi se sada ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da prije nekoliko sedmica nije bilo vandredno stanje. Sada se pojavljuju nova žarišta. Međutim, za sada je sve pod kontrolom, ali ne smijemo da dozvolimo novi rast zaraženih. Ako procenat zaraženih u odnosu na testirane bude puno veći, i ne daj Bože, stigne i do pet posto, mislim da bi se neke mjere opet vratile – rekao je za “Informer” prof. dr Branislav Nestorović.

– Tu prije svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi oni koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovorni kao cijelo društvo, ali i kao pojedinci. Vodite računa da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbjegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja – zaključio je Nestorović.