Novo Savjeti

Vrtlarske tajne: Koristite koprivu za prehranu, a OVO koristite protiv korova: Imat ćete najljepšu baštu!

Veoma zabavna aktivnost je uzgajanje povrća ili cvijeća u vašoj bašti. 

Postoji par malih tajni za uzgoj koje ukoliko koristite imat ćete jako dobre rezultate. Ono što je zajdničko za cvijeće i povrće jeste kvalitetan odabir sorti odnosno vrsta. Najbolje rješenje jeste da koristite sorte koje su dugo prisutne na području gdje bi ih sijali. Veoma dpbar početak za uspješan uzgoj jeste ako odaberemo pravu biljku za naše mjesto poštivajući biološko ekološke potrebe sorte.

Najveća tajna uzgoja jeste da odaberete pravo sjeme koje će roditi u mejstu gdje će biti posijano. Ali odabir sjemena može da bude i najteža stvar za vrtlara. Da bi znali koja vrsta gdje ide potrebno je da znamo vrlo dobro naš vrt i da poznajemo par stvari sa biljnim svijetom. Sljedeća stvar koju treba da radite jeste da osigurate adekvatne uvjete rasta. Ukoliko vam je u cilju da imate kvalitetno vcijeće i povrće potrebno je da uzgojite presadnice iz smejena.

Kada uradite to moći ćete se povezati sa biljkama i kasnije će bit dosta lakše rješavati nastale situacije. U zatvorenom prostoru rano proljeće treba da posijete sjeme. Kada vrijeme bude dovoljno dobro za sanju vi ćete već imati spremne mlade biljke.

Rezervoar sa vodom je poželjen

Potrebno je da prilikom sadnje zalijete rupe s vodom. U toku prve dvije sedmice voda je glavni stvar da se razvije korijenski sistem. Kako bi sjeme tokom sadnje ojačalo namočite ga dva sata prije sijanja u hladnom čaju od preslice. Biljke je potrebno zaljevati ujutro rano i kasno navečer. Kada zaljevate biljke potrebno je da ne vlažite lišće jer je to podloga za razboj gljivičnih bolesti.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement