Vlada Italije časti: Građani će dobiti po 500 eura da kupe novi bicikl

0

Usljed pandemije korona virusa, imali smo priliku vidjeti velika poboljšanja što se tiče planete Zemlje.

Vazduh je čišći nego ikada, u morima i okeanima su viđeni delfini i kitovi i to na mjestima gdje nikada prije nisu bili, u kanalima Venecije pojavile su se ribe koje tu nisu bile godinama unazad, čak su viđene i meduze, a fontane su prepune ptica. Međutim, sva ova situacija sa pandemijom dovela je neke države na ivicu propadanja, jer je ekonomija enormno pala.

Zbog toga će italijanska vlada subvencionirat građanima kupovinu novog bicikla ili električnog skutera s 500 eura, tako je objavila ministrica saobraćaja Paola De Micheli. Ona je rekla da će ova mjera biti dio stimulativnog paketa vrijednog 55 milijardi eura kako bi se ekonomija ponovo pokrenula.

Subvencija će biti ograničena na stanovnike gradova s najmanje 50 hiljada stanovnika i cilj joj je, osim ekonomije, stimulisati “zelenu mobilnost” nakon ukidanja mjera za suzbijanje pandemije, tako  prenosi Telegram.

Ministrica je kazala da će se zbog potrebe socijalnog distanciranja, koje će ostati na snazi, manji broj ljudi moći voziti autobusima i tramvajima što će ih prisiliti da razmotre druge oblike dolaska na posao, kao što je dolazak biciklom.

Upravo zbog toga planira i promjene u označavanju saobraćajnica kako bi se gradskim vlastima olakšalo stvaranje novih biciklističkih staza, rekla je ministrica De Micheli.

Na ovaj način ekonomija će bar malo moći uznapredovati, a ono što je najvažnije, bicikl je puno zdraviji od automobila ili autobusa, što će značiti da će se zelena mobilnost samo nastaviti.

Preporučujemo