Više nećete morati čupati travu: Naspite ovo na korov i on će nestati, a ne šteti biljkama!

0

Da li ste lijeni da se riješite korova ručno ili se bojite da upotrijebite dostupne herbicide. 

Korov može da napravi veliku štetu vašim usjevima i vaš vrt neće izgledati lijepo kako ga vi zamišljate. U Australiji poljoprivrednici kako se prodjenjuje, godišnje troše milijardu i po dolara na aktivnosti kontrole korova, i jop dvije i po milijarde u izgubljenoj poljoprivrednoj prozvodnji. Velike kontrole korova u poljoprivredi korisne industrijske herbicide, međutim vi ih možete ukloniti iz vašeg vrta pomoću proizvoda koji su lahko dostupni.

1. Soda

Poznata je izreka bolje spriječiti nego liječiti. Kako bi ste uspjeli da spriječite rast korova, potrebno je da u pukotine na područjima gdje raste posipate sa natrijevom sodom. Ali, ukoliko se u vašem vrtu već nalazi korov, možete koristiti sodu za pečenje koja je u takvom slučaju jako korisna. Potrebna je samo jedan kašičica sode da prekrijete cijelu biljku korova, i uz to i lišće i stabiljke.

2. Slana voda

Uvijek možete da napravite otopinu tako što ćete pomiješati dvije čaše vode i jednu čašu soli i to sve pustiti da se kuha. Sprej koji dobijete potrebno je da prskate na korov kako bi ih ubio.

3. Novine

Korov pokrijte sa nekoliko listova i tako ćete korov ubiti jer on neće dobiti odgovarajuću svjetlost, zrak ili prostor za rast.

4. Alkoholno sirće

Sa alkoholnim sirćetom našpricajte srednji dio korova ili cvjetove. Ova primjena će se možda ponavljati par puta, pogotovo ako padne kiša nakon primjene. Kiselian koja se nalazi u otu je pogodna za korov.

Preporučujemo