Novo

Važno je pridržavati se najefikasnijih mjera zaštite od respiratornih infekcija: Evo i kako!

Fenderalno ministarstvo zdravstva saopštilo je da pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesto koje su izazvane korona virusom na području Bosne i Hercegovine, uopšte nije neočekivano te se može očekivati još slučajeva u Bosni i Hercegovinu.

Pored toga, naglašavaju da na području Federacije Bosne i Hercegovine dosada nije registrovan slučaj bolesti izazvan novim korona virusom.

– Na području Federacije BiH već duže od mjesec dana se, kroz krizne štabove Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja od COVID-19.

Cijela situacija se konstantno prati, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu u cilju proveđenja mjera. Na području Federacije Bosne i Hercegovine u cilju predostrožnosti 253 osobe su pod zdravstvenim odnosno epidemiološkim nadzorom. Osim toga, naglašavaju da je od velike važnosti da se svi građani ponašaju jako odgovorno te da se pridržavaju najefikasnijih mjera putem kojih mogu zaštiti sebe i druge od svih respiratornih infekcija, uzimajući u obzir i novi korona virus.

– Potrebno je da često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%). Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse, koji se mogu naći na vašim rukama.

Od zaraženih je potrebno držati distancu od najmanje jedan metar. Kada neko kašlje ili kiše izbacuje kapljice koje mogu imati virus.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement