Uzimajte ovo svako jutro i za mjesec dana sva odjeća će vam biti velika: Recept koji koriste i maneknke: Svi žure da probaju!

0

Zdravlje je bit dugog života, a da bi ga sačuvali moramo se posvetiti ishrani a uz to i fizičkoj aktivnost.

Preporučuje se da se ova smjesa konzumira za doručak jer je na taj način najefikasnija. Nakon konzumiranja osjećat ćete se puno bolje i skinut ćete salo sa stomaka.

Za ovu smjesu potrebno vam je:

– 300ml kefira

– sedam suhih šljiva

– dvije kašike zobenih pahuljica

– kašika lanenih sjemenki

– kašika kakaa u prahu

Priprema je slijedeća:

Suhe šljive je potrebno preliti sa 100 ml klučale vode i ostaviti tako deset minuta. U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, lak, kakao i to sve prelijte kefirom.

Kada ste dobro isjeckali suhe šljive, dodajte ih u smjesu.

Kako bi znali koliko su suhe šljive bitne i koliko su zdrave u nastavku pročitajte njihova svojstva.

Suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu zdravu energetsku bombu. Izgledom nalikuju na velike, crne grožđice. Suhe šljive pružaju brojne zdravstvene dobrobiti.

Jedna šoljica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Vlakna iz šljiva će pomoći svima koji pate od hroničnog zatvora. Istraživanje objavljeno 2011. u “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” ukazuje na to da su suhe šljive učinkovitije od psyllium vlakana.

Naime, pacijenti s hroničnim zatvor su doživjeli bolji oporavak od pola šoljice suhih šljiva dnevno nego od psylliuma tijekom osam tjedana istraživanja.

Jedite suhe šljive da zadovoljite dnevne potrebe za vitaminom K! Porcija suhih šljiva osigurava 129 posto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina, što je važno za normalno zgrušavanje krvi.

Znanstvenici ističu da je nedostatak vitamina K kod starijih ljudi u korelaciji s određenim medicinskim stanjima, kao što su osteoporoza i ateroskleroza, pa uključivanje suhih šljiva u prehranu može pomoći izbjeći te probleme.

 

Preporučujemo