Uskoro će svi vozači da budu u strahu od ovoga novog radara: Neće vam mjeriti samo prekomjernu brzinu, već će otkriti i da li ste radili ove stvari (FOTO)

0

Svakodnevno postajemo sve više svjesni nesigurnosti koja nas okružuje u saobraćaju, a sve učestale vijesti u crnim hronikama o saobraćajnim nesrećama nam služe kao dokaz.

Nažalost, tesaobraćajne nesreće sve češće imaju koban ishod. Uprkos učestalim upozorenjima upućenim vozačima od strane policije da budu oprezni te da svoju vožnju prilagode uslovima na putu, te da strogo izbjegavaju vožnju pod uticajem alkohola kao i opojnih droga, mnogi idalje ne pridaju pažnju tim upozorenjima, kao ni sve većim novčanim kaznama za prekršaje tokom vožnje.


Nedavno su mediji informisali javnost o originalnoj i veoma izvanrednoj ideji jedne američke kompanije koja je osmislila inovativnu vrstu radara koji ne samo da mjere brzinu vozila tokom vožnje, već ima i mogućnost da na daljinu učita i prepozna učestalost slanja SMS poruka iz vozila, korištenje mobitela za razgovor tijekom vožnje.


Naravno da smo svi svjesni kolika je opasnost koristiti mobitel tokom vožnje, ali zahvaljući novim radarima policija će imati poboljšanu mogućnost hvatanja vozača koji to rade.
Već nekoliko ovakvih radara je u vlasništvu američke policije, te rezultati koje su do sada prikupili su i više nego dobri, a broj vozača koji su napravili prekršaje i uhvaćeni su se uduplao.

Za ovim radarima se pojavila velika zainteresovanost širom svijeta, naročito u Europi, te se dolazi do saznanja da bi se uskoro mogli pojaviti i na području Balkana, gdje je problem sa neodgovornim vozačima velik, te im se u kraj nikako ne može stati. Neoporivo je to, da sa ovim radarima, to bi se čak moglo promijeniti u skorijoj budućnosti.

Preporučujemo