Novo

Upozorenje: Od danas nipošto ovo nemojte tražiti na najpoznatijem pretraživaču!

Skoro se na internetu pojavila jedna opcija, tačnije na Googlu.

Ona se sadrži u tome što mnogim reklamnim kompanijama dopušta da dođu do vaših ličnih podataka i oni tako dolaze do vaše historije pretraživanja na internetu. Nakon toga oni vam na taj način šaljuporuke o nekoj vlastitoj ponudi ili nekoj reklami.

1.Nikako nemojte da pretražujete pojmove na Google-u u koje traže vašu lokaciju

Prvi događaj zloupotrebe ličnih podataka se sjetio još 2006. godine, kada je svojevremeno AOL u javnost objavio listu pretraživanja i gdje su otkrili šta su ljudi najvoše pretraživali na njihovim web stranicama. Iako su tada iznešeni samo brojevi u javnost, i nekoliko tih pretraživanja su bila u vezi za lične podatke i tako je otkriveno da uopšte nije teško saznati spol, godište pa čak i rodin grad osobe koja je pretraživala nešto.

2.Nemojte nikada pretraživati nešto što je vezano za neke lijekove ili na načine liječenja

Google redovno tvrdi da su sve reklame koje nam se stalno prikazuju provjerene, ali pored toga podaci vezani za zdravstveno stanje ili religiju mogu se povezati sa IP adresom te osobe koja je koristila pojmove u pretraživaču.

3. Nemojte nikada pregledati neke pojmove koji su sumnjivi

Ovo je posebno važno ako se odnosi na vaše radno mjesto. Ovdje se prije svega misli na kriminalnu terminologiju ili neke aktivnosti koje su zabranjene od strane zakona. Ukoliko neko pogleda vašu historiju pretraćivanja a to se dešava često možete da dođete u jako nezgodnu poziciju. Iako vam ovo izgleda ozbiljno u drugu ruku trebali bi da razmišljate o ovome.