Novo

Umro je prvi čovjek Rusije: Upravo objavljene tužne vijesti: Svijet u suzama!

Poznati ruski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je boravio u otvorenom svemiru, preminuo je u svojoj 86. godini.

On je rođen 30. maja 1934. u Listvjanki, u Kemerovskoj oblasti, tadašnjeg SSSR-a, a bio je ruski kosmonaut i general vazduhoplovstva koji je 18. marta 1965. postao prvi čovjek koji je bio u otvorenom svemiru.

On je izabran u prvoj grupi od dvadeset kosmonauta 1960. godine. Njegova svemirska šetnja trebalo je da se odigra u toku misije Vostok 11, međutim otkazana je. Ali se zato uspješno prošetao svemirom tokom misije Voshod 2. U otvorenom svemiru proveo je čak 12 minuta. Leonov je trebalo da bude prvi Sovjet koji se iskrcao na Mjesec, ali i ta misija je otkazana.

Aleksej Leonov za vrijeme misije Apolo-Sojuz od 1976. do 1982. godine je bio komandant tima kosmonauta i jedan od rukovodilaca Trening centra za kosmonaute “Jurij Gagarin”. Penzionisan je 1991. godine.

Leonov je isto tako, poznat i kao umjetnik. Objavio je više albuma i knjiga, koje je zajedno sa Andrejem Sokolovom ukrasio umjetničkim slikama svemirskih prostranstava.

Leonov je bio jedan od 20 pilota izabranih u prvoj grupi astronauta 1960. godine. Proveo je oko 18 mjeseci na treninzima za misiju kretanja po beztežinskom prostoru. U toku tih legendarnih 12 minuta u svemiru, njegovo odijelo se toliko napuhalo pod uticajem vakuuma da nije mogao ući u zračnu komoru. Da bi dozvolio pritisku da izađe malo je otpustio ventile te je jedva uspio vratit se u kapsulu.

Oglasi – Advertisement