Novo

U Vrbasu su ronioci otkrili mač u kamenu: Kada su mu prišli, saznali su nešto što je sve ostavilo bez daha (Foto)

Jedno veliko otrkiće u dubinama Vrbasa je ovih dana privuklo veliku pažnju medija.

Ronioci kluba Buk koji redovno provode svoje aktivnosti su naipli na predmet koji je nastao kako predpostavljaju u 13. ili 14. vijeku, i da je to mač koji potiče iz doba viteza, a kako je još zanimljivije mač se nalazi u kamenu.


Jedni smatraju kako je mač nesretnim slučajem upao u rijeku i ostavio zaglavljen u kamen, i da se vremenom nanosima i sedimantacijom ucukao u kamen u kojem se nalazi, drugi govore kako je taj mač kao simbol sivh filmova i crtanih koje smo gledali kao mali.
Pronalazak ovog mača je prilika da se više počnu istraživati vode, koje nisu dovoljno istražene a zbog ovoga je i dokaz da je to itekako potrebno uraditi.

U Banja Luci je nedavno procvjetala podvodna arheologija čiji je glavni cilj da rade na prepoznavanju, procjenama i na resturaciji svih tih predmeta koji su u godinama koje su iza nas pronađeni na našim predjelima i u našim vodama.


Svakako ovo otkriće se smatra jako zanimljivim i moglo bi podstaći na to da se više počnemo baviti podvodnim istraživanjima.
Naše vode su neistražene i ko zna kakve se još možda čak i historijske stvari nalaze u njima.

Ovaj mač je dokaz da u našim vodama postoje razne zanimljivosti, a uz to on je i podstakao mnoge da počnu sa intenzivnijim i ozbiljnijim daljnjeg istraživanja.
Iako i dalje nije potvrđeno odakle mač potiče i da li ima neki značaj i priču iza sebe, svakako možemo reći da je ovo zanimljivo otriće i da je potrebno ulaganje u arheologiju.

Oglasi – Advertisement